biografie

Trio Burlesco werd begin 2004 opgericht door Saskia Plagge (cello), Arno Stoffelsma (klarinet) en Cathelijne Noorland (piano). Zowel Saskia als Arno speelden al enige tijd samen met Cathelijne toen ze op het idee kwamen een trio te vormen. Het trio werd reeds in 2005 geselecteerd voor “Het Debuut” waardoor het in 2006 optrad in de belangrijkste concertzalen van Nederland, waaronder het Concertgebouw te Amsterdam en Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. In 2007 trad het Trio Burlesco op in de serie “Young Professionals in Music”. In 2008 wonnen zijn op het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw de publieksprijs, de persprijs en de AVRO klassiek prijs die hen in de gelegenheid stelde om een CD op te nemen. Het ensemble was te gast in het TV-programma “Vrije Geluiden” en daarnaast te beluisteren op diverse Nederlandse en buitenlandse TV- en radiozenders.

Naast het volgen van ensemblelessen bij diverse Nederlandse musici nam het Trio Burlesco ook deel aan een masterclasses van Menahem Pressler.

Het repertoire voor klarinettrio is relatief onbekend, maar naast de meesterwerken van Beethoven en Brahms blijken er vele prachtige werken voor deze bezetting geschreven te zijn. Daarnaast specialiseert Trio Burlesco zich in het Nederlandse repertoire. In dat kader werkten zij samen met componist Theo Loevendie en componeerden jonge getalenteerde componisten, zoals Max Knigge en Matthias Kadar, speciaal voor Trio Burlesco een aantal werken. In 2007 speelden zij in het kader van de Suite Muziekweek een aantal wereldpremières in het Muziekgebouw aan het IJ.

Arno Stoffelsma kreeg vanaf zijn zevende klarinetles van zijn moeder. Op 11-jarige leeftijd werd hij al aangenomen in de jong talentklas van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij bij Herman Braune studeerde. Vanaf 2001 studeerde hij bij George Pieterson. In 2004 voltooide hij cum-laude zijn Bachelor studie. In 2007 voltooide hij, wederom cum-laude, zijn studie Master of Music. Arno deed orkestervaring op in het JeugdOrkest Nederland, Nationaal Jeugdorkest en het European Union Youth Orchestra. Na als soloklarinettist verbonden te zijn geweest aan het Noord Nederlands Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest heeft hij enkele jaren freelance werk gedaan in binnen- en buitenland. Sinds september 2007 is Arno plaatsvervangend solo klarinettist van het Gelders Orkest.

Saskia Plagge kreeg op 5-jarige leeftijd haar eerste cellolessen van haar vader. Sindsdien studeerde ze bij Michel Dispa, Harro Ruijsenaars, Dmitri Ferschtman en Gregor Horsch. Ook volgde zij barokcellolessen bij Wouter Möller. Zij won diverse prijzen bij onder andere het Prinses Christina Concours en het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Saskia voltooide in 2003 haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Naast haar activiteiten met Trio Burlesco speelt zij vooral veel in verschillende Nederlandse orkesten. In 2004 volgde zij o.a. de academie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Vanaf augustus 2008 is zij als vast orkestlid verbonden aan het Brabants Orkest. Saskia geeft ook regelmatig recitals met pianiste Noriko Yabe.

Cathelijne Noorland begon op achtjarige leeftijd met pianolessen bij Frank Fahner en vervolgde deze, vanaf haar tiende, bij Benno Pierweijer aan het Conservatorium te Enschede. Daarna zette zij haar studie voort aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons en Mila Baslawskaja. In 2007 behaalde zij haar Bachelor diploma en in 2009 voltooide zij de Master of Music opleiding met als specialisatie kamermuziek en begeleiden. Cathelijne won verschillende prijzen voor zowel solo- als ensemblespel. Tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours 1999 en 2003 won ze de PRC Bouwcentrumprijs die wordt uitgeloofd aan de beste begeleider behorende tot doelgroep van het PCC. Cathelijne concerteert geregeld in binnen- en buitenland en is regelmatig te horen op radio en TV. Sinds oktober 2007 is Cathelijne een van de pianist/presentatoren van de Classic Express. Cathelijne is als correpetitor werkzaam aan het Conservatorium van Amsterdam. Recent is zij als programmeur verbonden aan Muzenforum Bloemendaal.
© CAN 2014